Rôzne

Prevzatie U.S. Steel Japoncami? Európska komisia súhlasí

Európska komisia schválila prevzatie U.S. Steel koncernom Nippon Steel.

Ilustračný obrázok k článku Prevzatie U.S. Steel Japoncami? Európska komisia súhlasí
Zdroj: TASR/František Iván

Európska komisia schválila prevzatie americkej oceliarskej spoločnosti U. S. Steel japonským koncernom Nippon Steel v hodnote takmer 15 miliárd USD. Kontrakt by podľa nej nemal predstavovať riziko pre hospodársku súťaž.

Informoval o tom portál Teraz.sk s odvolaním sa na agentúru Reuters s tým, že EK dala svoj súhlas zhruba tri týždne po tom, ako s prevzatím americkej spoločnosti súhlasili akcionári U. S. Steel.

Kým EK súhlasí, kto je čoraz viac proti tomu, sú politici v USA, kde sa tento predaj stal volebnou politickou témou. Najprv prezidentský kandidát Donald Trump vyhlásil, že ak vyhrá voľby, „hroznú“ dohodu zastaví.

Pridal sa aj jeho rival a aktuálny americký prezident Joe Biden, ktorý je taktiež proti plánovanému predaju. „US Steel sú ikonickou americkou oceliarňou už viac ako storočie a je nevyhnutné, aby zostali americkou spoločnosťou,“ vyhlásil, avšak explicitne neoznámil, že zablokuje dohodu.

Súčasťou amerických oceliarní U. S. Steel ja aj košický závod, ktorý je na Slovensku druhým najväčším zamestnávateľom. O jeho osude po prípadnom predaji s novými potenciálnymi majiteľmi priamo v Japonsku diskutovali vo februári ministerka hospodárstva Denisa Saková a minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Foto: archívne

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM